Ministrul Sănătății: La gradul de transmisibilitate al tulpinii Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi. Când va fi vârful valului cinci  

Publicat: 23/01/2022, 12:43
Actualizat: 23/01/2022, 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că vârful celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19 – în care România se află de trei săptămâni – ar putea fi atins în perioada 10-15 februarie. El arată că rata de transmisibilitate a virusului a scăzut, dar tot e îngrijorătoare, astfel că săptămâna viitoare ar putea fi 25.000 sau 28.000 de noi cazuri înregistrate zilnic. Alexandru Rafila crede că „este aproape imposibil” ca o persoană sănătoasă, nevaccinată să nu se infecteze cu Omicron, având în vedere că este mai transmisibilă decât tulpinina anterioară, care este însă mai puțin patogenă decât Delta.

„În aceste trei săptămâni am observat că procentul persoanelor care se internează a variat între 0,5 şi 3 la sută – deci mai mic decât analiza făcută de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică – iar numărul de decese şi de persoane internate în secţiile de terapie intensivă a rămas scăzut”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima TV.

Astfel, ministrul crede că această creştere rapidă a numărului de cazuri coroborată cu creşterea „discretă” a numărului deceselor şi cazurilor grave ar fi o veste bună, pentru că acest lucru „ar putea să însemne, de fapt, într-un fel, sfârşitul acestei pandemii, chiar dacă ne aflăm într-un val în care trebuie să avem foarte multă concentrare, atenție”.

Potrivit ministrului, România a ajuns la o rată de testare de aproape 100.000 de persoane zilnic, iar de săptămâna viitoare va exista o creştere substanțială a gradului de testare. „Vom avea zile cu 150.000 de teste zilnic”, a spus Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă, aproape de miezul nopții, un set de măsuri urgente în București și Ilfov pentru creșterea accesibilității la testarea COVID-19 și pentru reducerea timpului de așteptare pentru pacienții care solicită testarea la domiciliu, în contextul în care, potrivit ofcialilor, a crescut cererea pentu aceste servicii medicale.

„Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”

Ministrul a spus că nu se testează oricine, cu teste decontate de stat, ci persoanele care prezintă simptome ale bolii COVID sau persoane considerate contacţi direcţi ai unor persoane infectate.

Întrebat dacă este posibil ca România să se confrunte şi cu un al şaselea val al pandemiei de COVID, Alexandru Rafila răspunde că în biologie nu există lucruri imposibile.

„Eu niciodată nu mă hazardez să spun că din punctul de vedere al biologiei lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”, susţine medicul.

„În general, în astfel de situații de pandemie, cu cât variantele sunt tot mai transmisibile, cu atât patogenitatea lor scade”, a spus Alexandru Rafila.

„Rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut”

Întrebat când se va ajunge în România la vârful celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19, ministrul a spus că ar putea fi atins peste aproape trei săptămâni.

„Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Deci în circa două- trei săptămâni. Un lucru e important însă şi e bine să-l înţelegem: rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică practic o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane  – acum avem 1,25 şi a fost în ultimele opt-nouă zile am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. Avem 19.000 acum (vineri – n.r.), probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut, pentru că dacă aveam 2, atunci aveam o dublare a numărului de cazuri de la un ciclu la altul”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila mai explică faptul că scăderea valului pandemic depinde de numărul de persoane care au fost infectate, dar şi de acoperirea vaccinală a persoanelor vulnerabile, dar și de utilizarea corectă a măştii de protecţie sanitare.

Numărul cazurilor de infecții cu COVID-19 la nivel național este în continuare ridicat, peste pragul 10.000, în 24 de ore. Conform datelor existente la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) la data de 23 ianuarie 2022, ora 10:00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 14.088 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

„E clar că vaccinarea nu oprește transmiterea”

Categoriile de vârstă cele mai afectate sunt între 20 și 59 de ani, care sunt cei mai mobili.

„E clar că vaccinarea nu oprește transmiterea”, a spus ministrul. 59% din populație e nevaacinată. „Proporția de cazuri noi în ultimele săptămâni a fost 43% la persoanele vaccinate și 57% la cele nevaccinate, deci se apropie aceste proporții”, aprecizat minisitrul, subliniind că vaccinare, mai ales la persoanele vunerabile, previne forme grave și decesul.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că „este aproape imposibil” ca o persoană sănătoasă, care nu s-a vaccinat, să nu se infecteze cu tulpina Omicron, având în vedere cât de transmisibililă este.

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil, vă spun, e aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă: se infectează persoane vaccinate şi o persoană nevaccinată, indiferent… Ce trebuie să înţelegeţi: noi nu am avut niciun fel de informaţie despre acest virus. El a venit pe un teren – că asta este problema acestui virus – un teren imunologic virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit, aparent nu au făcut nimic sau a fost o chestiune tranzitorie, de câteva ore, trecerea lor prin infecţie, aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi, dacă se reîmbolnăvesc, o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc”, a afirmat Alexandru Rafila.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Au votat peste două milioane...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?